Bollinger – Tasting of les Vins Clairs

Tilbage i marts var jeg så heldig at få lov at besøge et af mine absolut ynglings huse, nemlig Bollinger i Aÿ. Besøget omhandlede smagning af deres Vins Clairs fra høsten 2016. Vin Clairs er vinen efter første gæring, dvs. at det i princippet er en hvidvin, som endnu ikke er blevet til en champagne.

Besøget startede med lidt historie omkring huset. Vi var kun 11 gæster, så der var rig mulighed for at stille spørgsmål. Efter lidt historie, og en lille film omkring Bollinger, stod den på rundvisning. Rundvisningen startede på deres berømte mark Clos Saint Jacques. Denne mark er, sammen med Clos des Chaudes Terres. de to eneste marker i Champagne, der ikke er blevet angrebet af vinlusen phylloxera. Alle andre vinmarker blev i slutningen af 1800 tallet angrebet og alle vinstokke blev ødelagt . Tidligere havde Bollinger tre marker, der havde undgået phylloxera, men tilbage i 2005 blev en af disse marker også angrebet. Derfor bliver der i dag passet ekstra godt på de sidste to marker. Så godt, at fx at heste og mandskab skal have vasket hove og fødder inden de får lov at arbejde i marken.    

Af disse to marker laver Bollinger deres champagne Vieilles Vignes Françaises, som er en Blanc de Noirs på pinot noir. Dette er en champagne i den dyre ende, da en flaske koster 4000-5000kr. Jeg har desværre ikke smagt denne champagne endnu, men den står højt på ønskelisten.

Turen fortsatte, og vi fik set deres egetræsfade, som er vel brugt i hos Bollinger. En stor del af de vine der anvendes hos Bollinger har været igennem lagring på egetræsfade. Der holdes nøje styr på alle deres egetræsfade, hvor nogle har en alder på op til 100 år. Alle reparationer samt udskiftning af dele registreres. Til at vedligeholde deres egetræsfade har Bollinger den eneste fastansatte bødker/tøndemager i Champagne.

Bollinger råder over ca. 6 km kælder under Aÿ. Her ligger bl.a. deres store samling af vine på magnumflasker, som benyttes til deres Special Cuvée. Derudover, opbevarer de selvfølgelig også alle deres champagner, til de er færdig-lagret.

Selve smagningen af Vins Clairs stod på 8 ud af de over 140 forskellige vine der anvendes til Special Cuvée. De 8 vine var en blanding af vine fra høsten 2016, samt vine fra deres imponerede reserve vinlager. Alle vine bliver vininficeret - hver mark for sig selv. Derved kan de mange forskellige smagsnuancer fra markerne sammensættes således at Special Cuvée smager ens år efter år. Generelt smager disse vine meget syrligt, og er som sådan ikke drikkelige. Man kan dog stadig godt fornemme de forskellige smagsnuancer og genkende dem fra et glas Special Cuvée.

Vi smagte også den færdigblandede Special Cuvée, som derefter manglede 2. gæringen på flaske for at blive en champagne. Til slut smagte vi Bollingers rødvin Côte aux Enfants, som de benytter i deres Rose champagner.

Dagen sluttede med en 4 retters frokost med tilhørende seks champagner. Her var højdepunktet uden tvivl Bollinger R.D 1996 serveret til en af verdens bedste Comté oste.

img_0993_1jpg

img_1020jpg img_9065jpg

img_1030jpg